Uljas Musta ja kouluvalmennus

24. marraskuuta 2011

"Tarina seuraa Uljas Musta -nimisen hevosen dramaattista elämää.."
By wikipedian artikkeli aiheesta Uljas Musta

Arvatkaa kuka oli ihan täpinöissään keskiviikkoiltana, kun tiedossa oli torstaina Hyvinkäälle lähtö Zelleä kattomaan - ei oo vaikee arvata ;)

Noh, yhdeltä lähdettiin tallillepäin ajamaan. Tallihan on ylihieno, Erkylän Kartanon Talli, joten tiedossa oli kiva päivä hienoissa puitteissa. Maria oli Zellen kanssa vesarissa, olivat kuulemma olleet jo alkajaisiksi solariumissa (kivaa hifistelyä!) ja Zelle suitsia vaille valmis. Siinä sitten rapsuttelin Zelleä ja kyllä oli kiva nähdä jätkä 2kk tauon jälkeen. Oli sillä ilmeisesti ikävä, kun ei meinannut edes mennä maneesin ovesta kun piti jäädä tsekkaamaan tuleeko se hoitaja mukana. On se kyllä sellanen mussukka <3

Noh, vuorossa oli siis portugalilaisen Rodrigon valmennus. Maria verkkasi itsenäisesti ja itse katselin katsomosta että hemmetti, se on oikeesti megahieno ja mennyt eteenpäin kahden kuukauden aikana ihan valtavasti! Zelle oli tosi kivan näkönen eikä enää niin lyhytkaulaisen näköinen kuin ennen, vaikka sillä ei mikään maailman pisin kaula olekkaan.

Noh, Rodrigo tulikin sitten maneesiin, hetken säädettiin mikkiin ääntä ja sitten kuultiin ihan katsomoonkin asti ohjeet. Aluksi Maria ja Zelle menivät taivutuksia ja vähän siirtymisiä (taisivat tulla "ohjelmiistoon" sen takia kun Zelle oli vähän nopeahkon puoleinen vauhtina puolesta ;D).

En ole varmaan koskaan ollu katsomassa näin monipuolista valmennusta. Laukanvaihtoja sarjoissa, laukkapiruetteja, taivutuksia, piaffia, passage yms yms. Kaikki tuli melko nopeasti ja voin vain huokaista helpotuksesta etten itse ollut samaisessa valmennuksessa - todella paljon kaikkea ja suht nopeaan tahtiin. Mariaa vi hyvin siteerata, että mentiin kyllä hevosen äärirajoilla ajoittain tässä valmennuksessa. Mutta hienoja onnistumisia siellä oli ja tekee ihan hyvää välillä tehdä vaikeampiakin juttuja, jotta voi kehittyä :)


Ulkopuolisen silmistä valmennus oli ihan hyvännäköinen ja Zelle sai paljon kehuja valmennuksen jälkeen. Oli se kyllä poikki, kun kuulemma eilenki oli ollut valmennus. Reppana oli hieman väsynyt, tosin ei suotta - valmennus keskittyi pääsääntöisesti ainoastaan kokoaviin liikkeisiin, joten en yhtän ihmettele jos väsytti.

Sitten käytiinkin kävelemässä loppukäynnit ulkona ja mentiin talliin hoitamaan heppaa. Maria veti ihan letkulla hiet pois ja sitten Zelle seisoikin 15min solariumin alla samaan aikaan kun jalkoja kylmättiin kylmäysletkuilla. Oli aika tyytyväisen näköinen ja mässäilihän se siinä samalla omenoita ja leipää, kyytipojaksi melassivettä.

Pistettiin Z sitten hetkeksi karsinaan ja heitettiin sitten ulkoloimi päälle ja oli tarkotus viedä ulos vielä. Noh ei siinä mitään, riimunnaru kiinni ja menoks. Tallin ovista päästiin ulos ja sitten läks ja kovaa - kipinät ihan kirjaimellisesti kimpos Zellen kengistä laatoitetusta pihasta. Perinteitä kunnioittaen roikuin taas mukana (kaikille tiedoksi, tämä ei ole epänormaalia t. loskassa ja tiessä missä uitettu hoitaja). Hurjalta se varmasti näytti, mutta tuntu harvinaisen helpolta keissiltä ja pyöräytin hevosen katsomaan katolla heiluvaa remppamiestä ja lähettiin siitä sitten kävelemään tarhalle.

Siellä siivottiin juuri tarhaa, joten venailtiin hetki, että pääsee se kone pois sieltä. Noh, päästin sitten Zellen ilman riimua ja Maria totesi hieman naureskellen: "noh, tuleepahan iltatallilaiselle mukava pyydystysreissu". Zelle ei tosiaan kauheen mielellään anna kiinni, varsinkaan jos riimu pitää laittaa.. Tiedossahan tämä oli mutten kyllä ajatellut yhtään - sori iltatallin tekijä!

Käytiin vielä porukalla kahvittelemassa vanhassa tallissa ja mutustelemassa kääretorttua. Sen jälkeen tsekattiin toisen Marian 4v ruuna, "Ransu". Laitettiin heppa kuntoon ja siirryttiin taas maneesiin ja seurattiin hienoa juoksutusshowta by Ransu. Oli hurjaa pukkisarjaa, mutta Maria R:n ratsastaessa oli Ransu ihan nätisti ja fiksun oloinen :)

Sen jälkeen lähdinkin kotia kohti, sain onneksi kyydin Marian porukoilta niin ei tarvinnut säätää junilla tms. Silittelin Zellelle heipat ja lupasin Marialle että tuun kyllä uudestaan, mieluusti vähän useamminkin kuin kerran kahdessa kuukaudessa ;)

ps. viimeisessä kuvassa Ransu :)!

~ 0 kommenttia: ~

~ Lähetä kommentti ~